Social Navigation

Het pakket van $ 14,6 miljard van de federale begroting werd als ‘beledigend’ bestempeld

News

Hallo en welkom op ons budget liveblog.

Premier Anthony Albanese en penningmeester Jim Chalmers zullen vanavond hun tweede begroting overhandigen, terwijl Labour op het punt staat het eerste overschot van het land in 15 jaar te leveren.

De ommekeer is het gevolg van hoge grondstoffenprijzen, een sterke banenmarkt en explosieve immigratie.

Maar de begroting zal naar verwachting snel weer in het rood komen door stijgende kosten van de bijstandsuitkeringen, de NDIS en de ouderenzorg.

Om 19.30 uur zal de penningmeester opstaan ​​in de Tweede Kamer om zijn begrotingstoespraak te houden.

Volg hieronder voor updates gedurende de dag.

‘Geldvretende imbecielen’: Economist’s spray

UNSW-econoom Gigi Foster heeft suggesties verworpen dat de regering $ 14,6 miljard aan verlichting van de kosten van levensonderhoud kan uitdelen en tegelijkertijd de inflatie kan terugdringen.

In een gesprek met Ben Fordham van 2GB zei professor Foster dat penningmeester Jim Chalmers “tussen een rots en een harde plek” zat, maar hij voerde aan dat het “beledigend was voor Australiërs” om hen simpelweg geld te geven om te stoppen met klagen.

“Mensen voelen de knel en willen verlichting van de kosten van levensonderhoud”, zei ze.

‘Hij verspreidt eigenlijk berichten die op dit moment stemmen gaan winnen – je krijgt een aalmoes over elektriciteit, een aalmoes over kinderopvang. Hoe kan dat niet inflatoir zijn?

“Alleen als de overheid elders genoeg uitgaven weet te beteugelen. Hij heeft deze vage indicaties gegeven dat hij de andere regelitems opnieuw gaat prioriteren … betekent dit dat ze bijvoorbeeld gaan zeggen: ik weet het niet, laat de helft van de overheidsmedewerkers gaan? Het is echt niet gemakkelijk om te claimen.

Ze merkte op dat “als je $ 10.000 extra geeft voor elke bejaardenzorgwerker … dan hebben die mensen meer geld te besteden en waarschijnlijk zullen ze het ook uitgeven”.

Maar ze voegde eraan toe dat de oorzaak van de crisis in de kosten van levensonderhoud de Covid-lockdowns en miljarden dollars aan aalmoezen waren, en zei dat het “oneerlijk was om niet toe te geven dat de huidige economische ellende aan de voeten van opeenvolgende regeringen van het Gemenebest ligt”. .

“Dit inflatoire probleem is niet iets dat we drie jaar geleden niet konden voorspellen”, zei ze.

“De hele reden dat we het hebben, is vanwege de acties van de overheid. Dit is de belangrijkste reden waarom we nu deze inflatoire situatie hebben, en om op dit moment te horen: ‘Oh, ik weet dat je lijdt, hier is wat meer geld’, bedoel ik, het is beledigend voor Australiërs. Wat zijn wij, geldverslindende imbecielen? Is dat wat de regering echt denkt?”

Prof Foster zei dat er “in deze begroting geen structurele problemen in de Australische economie worden aangepakt”.

“Hij pakt de symptomen aan, niet de oorzaken”, zei ze.

“Waarom is het zo moeilijk om een ​​nieuw huis te kopen voor een jongere? Waarom is het zo moeilijk om goede, betaalbare kinderopvang te vinden? Waarom is het zo moeilijk om goede ouderenzorg voor je ouders te vinden?

“Dit zijn de dingen die hij zou moeten vragen en dan die structurele problemen aanpakken, in plaats van mensen alleen maar meer geld te geven in de hoop dat ze ophouden met klagen.”

‘Een budget voor de rijken’

De regeringsbegroting is door de National Union of Students (NSU) als een “klap in het gezicht” voor studenten en armen bestempeld, terwijl ze heeft gewaarschuwd dat ze landelijke protesten zullen houden.

Het zei dat er een mislukking is geweest om studentenarmoede aan te pakken, waarbij Xavier Dupe, nationaal onderwijsfunctionaris van de NUS, opriep om de betaling van JobSeeker te verhogen tot $ 88 per dag en om huurtoeslag met 50 procent te verhogen.

“Het arbeidsbudget is een klap in het gezicht van studenten en armen. Het is een budget voor de rijken,’ zei hij.

“Als het gaat om het aanpakken van armoede, beweert de regering dat ze ‘niet elk goed idee kan financieren’. Maar het is duidelijk dat Labour graag 243 miljard dollar aan belastingverlagingen voor de rijken toekent.”

De heer Dupe was vooral kritisch over de toenemende uitgaven voor militaire financiering en belastingverlagingen voor de rijken, terwijl studenten worstelen met de crisis van de kosten van levensonderhoud.

“Studenten worden al zwaar getroffen door de crisis in de kosten van levensonderhoud en HECS-indexering betekent dat studenten ook worden opgezadeld met levenslange schulden”, zei hij.

‘Studenten staan ​​niet toe te kijken terwijl Labour gewone mensen naait. We gaan dit budget op straat in heel Australië bevechten.”

Budget zet vrouwen centraal

Minister van Financiën Katy Gallagher zegt dat de begroting vrouwen “op de eerste plaats zet”.

“Het zal moeilijk zijn om een ​​budget te vinden dat zoveel mogelijk zwaar werk doet in het belang van gelijkheid van vrouwen dan deze begroting, voortbouwend op oktober,” vertelde ze verslaggevers.

“De premier, de penningmeester, ikzelf, we zeiden dat vrouwen centraal zouden staan ​​bij onze budgetbeslissingen en ik denk dat je dat vanavond zult zien.”

De penningmeester was het ermee eens dat “het een geweldige begroting is, een geweldige begroting voor vrouwen – wil daar altijd een plug in geven”.

“Maand en maanden werk, veel collectieve inspanning hierin en ik denk dat het een echt verantwoorde begroting gaat worden en het doet het juiste voor mensen in het hier en nu, maar het investeert ook in de toekomst”, zei hij.

‘Waar is het plan’ voor 715.000 migranten?

Schaduwminister van immigratie Dan Tehan is in botsing gekomen met ABC-radiopresentator Patricia Karvelas over immigratiecijfers.

De RN Ontbijt De gastheer grilde de heer Tehan – die Labour heeft bekritiseerd voor het binnenhalen van 715.000 nieuwe migranten – wijzend op de analyse van econoom Chris Richardson dat Australië zonder migratie momenteel in een recessie zou verkeren.

De heer Tehan antwoordde door de aandacht te vestigen op opmerkingen van AMP Capital-econoom Shane Oliver dat voor die migranten 200.000 extra huizen nodig zullen zijn “en daar is geen teken van”.

“Waar is het plan om de vereiste infrastructuur aan te pakken?” hij zei.

“Waar is het plan om om te gaan met de druk die het gaat uitoefenen op onze gezondheidsdiensten in het hele land? Wat de regering moet doen, is jonge geschoolde arbeidskrachten aantrekken om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, dat gebeurt niet.”

“Accepteert u dat migranten ons helpen een recessie in dit land te voorkomen?” vroeg Karvelas.

“Je haalt jonge, geschoolde arbeiders binnen die het tekort aan arbeidskrachten aanpakken, dat helpt je economie”, zei Tehan. “Als je 715.000 mensen zonder plan binnenhaalt, is dat eigenlijk negatief voor je economie.”

Eerder in het interview verwierp de heer Tehan het begrotingsoverschot van vanavond als een “eenmalig” en waarschuwde hij dat Australiërs “als nooit tevoren” zouden worden belast.

“Het is gebaseerd op hogere belastingen en wat we uiteindelijk zullen zien, zijn grotere uitgaven dan de verwachte schattingen”, zei hij.

“Het is een eenmalig begrotingsoverschot gebaseerd op de hoogste belastingontvangst die deze natie heeft gezien sinds 2008, toen Wayne Swan penningmeester was. Dus wat we zien is een traditionele Labour-begroting – u zult worden belast zoals u nog nooit eerder bent belast en we zullen de uitgaven in de komende jaren zien, waardoor de begroting weer in een tekort zal dalen. ”

Groenen zeggen dat overschot ‘politiek’ is

Greens Treasury-woordvoerder Nick McKim zegt dat de regering meer had moeten doen om kwetsbare mensen te helpen in plaats van te mikken op een “afrondingsfout” van een overschot van $ 4 miljard.

“Dit is slechts een politiek overschot, zodat Jim Chalmers kan zeggen dat hij zich bezighoudt met begrotingsherstel en dat hij een verantwoordelijke economische manager is”, vertelde hij aan ABC Radio’s. RN Ontbijt.

“Maar de mensen die het echt moeilijk hebben in Australië, geven niet om een ​​overschot, ze maken zich zorgen over hoe ze morgenavond eten voor hun kinderen op tafel gaan zetten, hoe ze het geld kunnen betalen.” huur. We hebben gezien dat huurders en hypotheekhouders verpletterd werden door rentestijgingen, we hebben de reële lonen zien dalen in het snelste tempo ooit.”

De heer McKim suggereerde dat de penningmeester “er een paar honderd en duizenden bovenop zou strooien, maar het is eigenlijk dezelfde cake die we de afgelopen tien jaar hebben gekregen”.

Hij verwierp het idee van het aflossen van schulden als “een echt probleem in de geest van de premier, maar dat is geen echt probleem in de hoofden van Australiërs die het echt moeilijk hebben”.

“De minister-president en Jim Chalmers kunnen praten over begrotingsreparatie zoveel ze willen, en ze kunnen praten en tribune over hun overschot, maar deze begroting heeft nog steeds de fase drie belastingverlagingen voor de top ingebakken, de AUKUS subs, fossiele brandstof subsidies, die zijn er allemaal nog”, zei hij.

De heer McKim herhaalde dat “het overschot politiek is, daar bestaat geen twijfel over”.

“Vier miljard dollar, in de context van de algemene totaliteit van de federale begroting, dat is een afrondingsfout, het is een parkeermeterwissel”, zei hij.

Hulp bij levensonderhoud ‘breder’

De penningmeester hield eerder een persconferentie in Canberra om zijn “verantwoorde begroting die mensen helpt het moeilijk te maken en Australië klaar te stomen voor de toekomst” aan te prijzen.

“Het is zorgvuldig gekalibreerd om de druk op de kosten van levensonderhoud in onze gemeenschappen aan te pakken, in plaats van ze toe te voegen,” zei hij.

“Het is een begroting in de beste tradities van Labour, maar ook in de beste tradities van Australië: hulp voor de kwetsbaren, meer kansen vergroten en uitbreiden, en investeren in de toekomst van ons land en zijn mensen. In dollars uitgedrukt zal het de grootste budgetomslag ooit laten zien, als gevolg van ons verantwoord economisch beheer.”

De heer Chalmers wil niet in details treden, maar zei dat de verlichting van de kosten van levensonderhoud die vanavond werd onthuld, “breder zou zijn dan waarop is gespeculeerd”.

“Het heeft een aantal elementen,” zei hij.

‘Het zal niet allemaal worden beperkt door leeftijd of andere verschillen. Er is hulp voor de meest kwetsbaren, maar ook voor Midden-Australië, nu we samen door deze moeilijke tijden komen en de basis leggen voor een veel betere toekomst.”

‘Niet lang’: $ 500 hand-out dichtgeslagen

Een eigenaar van een klein bedrijf in Balmain heeft gewaarschuwd dat “iedereen zich echt zorgen maakt” over de toestand van de economie, en zegt dat ze niet onder de indruk is van de gerapporteerde energieprijsverlaging van $ 500 in de begroting.

Saloneigenaar Deborah Bradshaw vertelde het aan Nine’s Vandaag de torenhoge kosten, inclusief energie en huur, maakten het “zwaar” en die $ 500 zou “niet lang” duren.

“Ik heb het bedrijf al 15 jaar”, zegt ze.

“Zelfs tijdens Covid had ik het gevoel dat we verlichting en wat hulp kregen. We hadden het gevoel dat we er allemaal samen in zaten. Deze keer doe ik dat niet. Ik ben al heel lang niet zo bezorgd over de mijne en alle kleine bedrijven om me heen … Het is beangstigend om bedrijven te zien sluiten.

‘Risk’ cash splash zal de inflatie aandrijven

Schaduwpenningmeester Angus Taylor heeft de noodzaak benadrukt van een verantwoorde verlichting van de kosten van levensonderhoud die niet bijdraagt ​​aan de inflatie.

Sprekend op ABC Radio, werd de heer Taylor gevraagd of de coalitie het kostenpakket van 14,6 miljard dollar van Labour zou steunen.

“Nou, economen zullen consequent zeggen dat geldspatten niet de manier zijn om de inflatiedruk aan te pakken en in feite, als je geldspatten hebt als je aalmoezen hebt, dan is het risico dat veel mensen betalen voor andere aalmoezen, en dat is het echte risico dat we nu hebben”, zei hij.

Albo onthult overtollige prioriteit

Premier Anthony Albanese verscheen vanmorgen op ABC Radio Sydney om de begroting van vanavond te bespreken.

Hoewel hij berichten over een overschot van $ 4 miljard niet wil bevestigen, zei hij “we moeten schulden afbetalen” toen hem werd gevraagd wat de regering ermee zou doen.

“We hebben natuurlijk niet bevestigd wat er in de begroting staat … maar we hebben een biljoen dollar aan schulden geërfd, en dat betekent dat de renterekening omhoog gaat bij het betalen,” zei hij.

Alles wat we tot nu toe weten

Veel van de belangrijkste aankondigingen zijn al vóór de begroting gedaan.

Van een tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud en loonsverhogingen voor ouderenzorgmedewerkers tot belastingverhogingen op sigaretten en een hardhandig optreden tegen vapes, het budget bevat de gebruikelijke mix van wortelen en stokken.

Je leest er hier alles over.


Joanna Swanson

Joanna Swanson is Europe correspondent at the Thomson Reuters Foundation based in Brussels covering politics, culture, business, climate change, society, economies and inclusive tech. With specific focus in breaking news, she has covered some of the world's most significant stories.