Kosten van levensonderhoud: Echte reden waarom de prijzen van supermarkten omhoogschieten
Wat verbindt de Russische invasie van Oekraïne met uw stijgende boodschappenrekening? Gas. En de meststoffen die het produceert.
De National Food Supply Chain Alliance van Australië voorspelde eind vorig jaar een verdere stijging van de lokale voedselprijzen met 8 procent in 2023.
Nu hebben de hoofden van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbankgroep en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) samen gewaarschuwd voor “een ongekende schok voor de wereldwijde voedselproductie”. systeem, waarbij de meest kwetsbaren het hardst worden getroffen”.
Het is geen onverwachte uitkomst.
De Russische powerbroker Dmitry Medvedev verklaarde voedsel tot Moskou’s “stille wapen”.
Rusland is ‘s werelds belangrijkste exporteur van stikstofhoudende meststoffen. Het is de op één na grootste leverancier van kalium en de op twee na grootste van fosfaat. De export van aardgas ondersteunde ook de nu kreupele kunstmestindustrie in Europa.
“We activeren een stil maar verschrikkelijk wapen”, dreigde Medvedev vorig jaar kort nadat de aanvankelijke invasieplannen van Rusland waren mislukt. “We zullen alleen voedsel en landbouwproducten leveren aan onze vrienden.”
Nu wordt de neerslag een halve wereld verder gevoeld.
De prijzen voor alledaagse voedingsmiddelen in Australië, zoals eieren, melk, bakolie en ontbijtgranen, stijgen enorm.
Controversiële gasprijzen zijn de schuld van een 50c slak op aardappelchips. Maar de kosten van kunstmest hebben invloed op de hele voedselketen, zoals de voedergranen voor kippen en runderen.
Over het algemeen stegen de zuivelprijzen het meest (14,9 procent) tussen de financiële kwartalen van december 2022 en 2023. Brood en granen stegen met 12,2 procent, groenten en fruit met 8,5 procent en vlees met 8,2 procent.
Het resultaat is dat de rekeningen van de kruidenierswinkel een belangrijke oorzaak zijn van stress bij Australische huishoudens, naast huur- of hypotheekbetalingen.
Hongerspelen
De heer Medvedev verklaarde dat de tijden waren veranderd sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie afhankelijk was van internationale graanimport.
“Toevallig is de voedselzekerheid van veel landen nu afhankelijk van onze bevoorrading”, zei hij. “Het blijkt dat ons eten ons stille wapen is. Rustig maar eng.”
Rusland is de grootste graanproducent vóór India en China. Het is een dominante exporteur van tarwe geworden.
Maar het zeer vervuilende proces van kunstmestproductie is het meest succesvolle economische wapen van Moskou geworden. Het is niet alleen een grote producent, het levert ook zijn belangrijkste element: aardgas.
“We beginnen echt vanuit elke toren te schreeuwen dat er een kunstmestcrisis is … en de kunstmestcrisis is enorm”, vertelde een VN-functionaris vorige week aan Amerikaanse media.
Moskou is niet de enige die bijdraagt aan voedselkosten en -tekorten. De toegenomen frequentie van extreme weersomstandigheden treft de voedselkomstaten van de wereld. En wereldwijde markten die worden gedomineerd door een handvol leveranciers zorgen ervoor dat de gevolgen van catastrofale gebeurtenissen – zoals Covid-19 – wereldwijd voelbaar zijn.
“Voedselprijsstijgingen hebben verwoestende gevolgen voor de armsten en meest kwetsbaren”, zei Wereldbank-president David Malpass.
En kunstmest is het enige waar we snel iets aan kunnen doen.
“Landen moeten gezamenlijke inspanningen leveren om de toevoer van energie en kunstmest te vergroten, boeren te helpen meer aanplant en oogstopbrengsten te vergroten, en beleid af te schaffen dat export en import blokkeert, voedsel omleidt naar biobrandstof of onnodige opslag aanmoedigt”, zei hij.
Bewapend voedsel
De kunstmestprijzen zijn tussen mei 2020 en begin 2023 met 199 procent gestegen. De prijzen zijn sindsdien iets gedaald, maar het WFP zei dat dit waarschijnlijker komt doordat boeren simpelweg geen voorraden kunnen betalen en hun toevlucht nemen tot alternatieven, zoals dierlijke mest.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en de WTO waarschuwen nu dat de wereldwijde voedselzekerheid in ieder geval de rest van het jaar aan losgeld zal worden vastgehouden.
De World Economic Forum Global Risks Report 2023 gaat zelfs nog verder en zegt dat aanbodtekorten “de huidige crisis in de kosten van levensonderhoud zouden kunnen leiden tot een catastrofaal scenario van honger en leed voor miljoenen”.
Andere producenten, waaronder Australië en Canada, hebben geprobeerd het tekort op te vullen.
Maar hun industrieën hebben te kampen met “apocalyptische” wereldwijde gasprijsstijgingen.
Het scenario heeft de Amerikaanse president Joe Biden ertoe aangezet Poetin ervan te beschuldigen “de wereld uit te hongeren”.
Hij heeft ook beloofd er iets aan te doen.
“De Verenigde Staten en de G7 en partners over de hele wereld beantwoordden de oproep met historische toezeggingen om de crisis aan te pakken en de wereldwijde voedselvoorziening te versterken”, vertelde hij een toespraak ter gelegenheid van een jaar oorlog in Oekraïne.
Maar dit zal een politieke evenwichtsoefening zijn.
Washington heeft herhaaldelijk benadrukt dat de voedsel- en kunstmestproducten van Moskou zijn vrijgesteld van internationale sancties.
Maar het Kremlin heeft volgehouden dat sancties zijn handelstransportroutes hebben afgesloten, betalingen via het internationale SWIFT-geldwisselsysteem hebben verhinderd en ervoor hebben gezorgd dat verzekeraars Russische bedrijven mijden.
Het zei ook dat het gedwongen was de levering van kunstmest achter te houden om zijn eigen voedselzekerheidsproblemen aan te pakken.
Ontbrekende ingrediënten
“Er is een materiële mogelijkheid van een wereldwijde voedselcrisis in 2023, met de voortzetting van de oorlog in Oekraïne, het vertraagde effect van een prijspiek in kunstmest vorig jaar en de impact van extreme weersomstandigheden op de voedselproductie in belangrijke regio’s. ‘, aldus het WEF-rapport.
De behoefte aan kunstmest varieert van regio tot regio en van gewas tot gewas. Maar het kan tussen de 18 en 36 procent van de teeltkosten van een boer uitmaken.
En het gebruik van kunstmest is seizoensgebonden.
De geleverde gewassen zijn tot een jaar geleden geplant en bemest. Dus de totale kosten moeten nog door de toeleveringsketen van de supermarkt stromen.
En boeren die de kosten proberen te beheersen door het gebruik van kunstmest te verminderen of over te slaan, moeten rekening houden met dalende opbrengsten. Dat zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in nog hogere binnenlandse prijzen.
“Hoewel de kunstmestprijzen zich hebben teruggetrokken van hun piek rond de Russische invasie, blijven de prijzen voor alle vormen van kunstmest – stikstof, fosfaat en kalium – nog steeds 80 tot 100 procent boven het niveau van 2020”, zegt voedselzekerheidsdirecteur van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS). zei Caitlin Welsh.
Intensieve landbouw moet de verkochte voedingsstoffen in hun gewassen vervangen. Dit omvat stikstof, fosfor en kalium.
“Er zijn ernstige problemen in verband met het overmatig gebruik van synthetische meststoffen”, zei de interdisciplinaire wetenschapper Omanjana Goswami van de Union of Concerned Scientists.
“Maar in ons huidige landbouwsysteem blijven ze absoluut essentieel voor de meeste boeren om voedsel te verbouwen, opbrengsten te behouden en in hun levensonderhoud te voorzien.”
Ureum en watervrije ammoniak leveren stikstof. Potas vervoert kalium. En ammoniumfosfaten leveren fosfor.
Stikstofmeststof heeft ammoniak nodig. Maar de productie ervan vereist de verbranding van een enorme hoeveelheid aardgas.
Dan is er potas. Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland produceren meer dan een derde van de totale wereldwijde export. Rusland is ook verantwoordelijk voor 22 procent van de wereldwijde ammoniakvoorraad en voor 14 procent van het ureum.
Veranderend politiek klimaat
Droogte. Overstroming. Pandemie. Oorlog. De kwetsbaarheid van de wereldeconomie voor sterk gecentraliseerde toeleveringsketens van kritieke grondstoffen is een hard geleerde les geweest.
Washington heeft 750 miljoen dollar toegezegd om de kunstmestproductie in de VS te stimuleren. De EU overweegt soortgelijke maatregelen.
Canada is al ‘s werelds grootste leverancier van potas. Maar het mobiliseerde zijn capaciteit om de productie met zo’n 20 procent te verhogen om de aanbodkloof te helpen dichten.
“Het is belangrijk dat deze mestcrisis wordt opgelost”, zei WFP-econoom Stefan Meyer. “We moeten genoeg produceren [food] op de beschikbare grond – de grond is beperkt – en kunstmest is daar een belangrijk onderdeel van.”
De opzettelijke manipulatie door Rusland van de wereldwijde voorraden fossiele brandstoffen heeft de belangstelling voor hernieuwbare energie uit wind en zonne-energie aangewakkerd. Eenmaal geïnstalleerd, zijn deze niet afhankelijk van wereldwijde toeleveringsketens.
En Moskou’s bewapening van voedsel heeft ook de belangstelling voor alternatieve meststoffen nieuw leven ingeblazen.
Kathleen Merrigan, expert op het gebied van duurzame voeding van de Arizona State University, zei dat de crisis de wereld ertoe aanzet om “biologische producten als vervanging voor synthetische meststoffen met een frisse blik te bekijken”.
“Deze categorie omvat biofertilisers en bionutriënten – natuurlijke materialen die voeding voor gewassen bieden. Voorbeelden zijn micro-organismen die stikstof uit de lucht halen en omzetten in vormen die planten kunnen gebruiken, en meststoffen die worden omgezet uit mest, voedsel en ander planten- en houtafval.”
Landbouwonderzoeksgroepen en startende bedrijven zijn al begonnen dergelijke producten aan te bieden als een middel waarmee boeren koolstofkredieten kunnen verdienen en tegelijkertijd hun akkers nieuw leven kunnen inblazen.
Gecentraliseerde wereldwijde toeleveringsketens kunnen commercieel efficiënt zijn. Maar ze missen veerkracht in het licht van een veranderende wereld, zei Sam Kass, directeur van Acre Venture Partners in voedselinvesteerder. “Deze enorme verstoringen die over de hele wereld rimpeleffecten hebben, zijn de norm, en het is slechts een voorproefje van wat we in de toekomst op intensere manieren zullen moeten doen.
“Ik hoop dat het een wake-up call is voor beleidsmakers over wat er op het spel staat als het gaat om voedselzekerheid en de impact en kruising tussen voedsel en klimaat.”
Jamie Seidel is een freelanceschrijver | @JamieSeidel